THE IRRATIONAL LIBRARY – EVERYTHING AT ALL TIMES AND ALL THINGS AT ONCE

Het muziekgenre dat de Nederlands-Amerikaanse formatie ‘The Irrational Library’ brengt wordt niet zo vaak op de radio gespeeld en we kennen zelf ook geen andere bands die in hun muziek een mix van rock’n’roll, soul en funk met een ‘spoken word’-zangstijl hanteren om de songteksten te declameren. ‘The Irrational Library’ is een vrij nieuw project van de Amerikaans-Joodse zanger, dichter en songschrijver Joshua Baumgarten uit Haarlem die er sinds een vijftal jaren een ‘vintage shop’ uitbaat die ook ‘The Irrational Library’ noemt.

Samen met bassist en producer Mishal Zeera, drummer Lars van der Weiden en gitarist, baritonsaxofonist en Haarlems’ officiële stadsdominee Tom de Haan brengt Joshua Baumgarten zijn sociaal geïnspireerde protestsongs op hun platen. Dat is dan ook wat dit kwartet doet in de dertien tracks op hun nieuwste plaat “Everything At All Times And All Things At Once”, de opvolger van het in 2017 uitgebrachte album “Now That We Still Can”.

De eerste single die uit deze nieuwe plaat werd getrokken is het op de eerste video te beluisteren “To Know That You Know Nothing”. We kunnen niet echt van rapmuziek spreken bij de nummers van deze band, maar eerder van geëngageerde en maatschappijkritische teksten die door Joshua Baumgarten worden uitgesproken alsof ze worden afgelezen uit één of andere dichtbundel.

Nummers als “Just Do It”, “There Still Ain’t No Travel Ban On The Dance Floor”, “The Words We Will Say On The 5th Of May” en albumtiteltrack “Everything At All Times And All Things At Once” worden op stevige rockmuziek gepresenteerd waarin de ‘drum-and-bass’-beats voor het stuwende muzikale ritme zorgen. Het op de tweede video te horen ingetogen nummer “I’m Not Going To Tell You” vormt een eerste uitzondering op de basisregel die ‘The Irrational Library’ hanteert, omdat de instrumentale begeleiding voor het grootste gedeelte van de song enkel afkomstig is van een elektrische gitaar die aan het einde wel nog een mooie solopartij mag brengen.

Ook het in het Nederlands met zwaar Amerikaans accent gebrachte “Jager” is een rustige song waarin de baritonsaxofoon van Tom de Haan voor een repetitieve melodie zorgt. In het soulvolle “The Skies Are Still Blue Like An Illusion” wordt dit monotone saxofoongeluid nog even doorgetrokken. Zoals in het begin al aangegeven is het zeker even wennen aan de sound die ‘The Irrational Library’ op deze plaat produceert, maar als je er al een beetje van kan houden, dan hebben ze de prijs voor muzikale originaliteit alvast beet.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Suburban Records

video